PENDIDIKAN GIZI SEBAGAI SUATU UPAYA PEMENUHAN ZAT GIZI DARI SAYUR DAN BUAH PADA ANAK SEKOLAH DASAR

Ronasari Mahaji Putri, Verarica Silalahi, Nia Lukita Ariani

Abstract


The purpose of this study was to analyze the nutritional education in an effort to fulfill elementary school childrens’nutrients from vegetables and fruits. This is a quasy experiment. Intervention that given to teachers was nutritional education in Merjosari 2 Public Elementary School Malang, Merjosari 3 Public Elementary School Malang and Merjosari 5 Public Elementary School Malang. Data on 102 students’ consumption of vegetables, fruits and nutrients obtained from 24-hour food recall converted from Nutrisurvey and then processed using the Wilcoxon test. There wasa significant difference in fruit consumption and vitamin C (p<0.05) and there was no difference in consumption of vegetables and other nutrients (vitamin A, vitamin B1, vitamin B6, iron, calcium and phosphorus) (p>0.05). To increase childrens’consumption of vegetables and other nutrients, it is necessary to provide nutritional education to parents, especially mother.

 

Keywords: Vegetables and fruits, nutrients, nutritional education, elementary school children

Full Text:

PDF

References


Albani, V., Butler, L.T., Traill, W.B., dan Kennedy, O.B. 2018. Understanding Fruit and Vegetable Consumption in Children and Adolescent: the Contributions of Affect, Self-Concept and Habit Strength. Appetite, 120(1): 398-408.

Aswatini, Noveria, M., dan Fitranita, 2008. Konsumsi Sayur dan Buah di Masyarakat dalam Konteks Pemenuhan Gizi Seimbang. Jurnal Kependudukan Indonesia, 3(2): 97-119.

Attorp, A., Scott, J.E., Yew, A.C., Rhodes,R.E., Barr, S.I., dan Naylor, P.J. 2014. Association Between Socioeconomic, Parental and Home Environment Factors and Fruit and Vegetable Consumption of Children in Grades Five and Six in British Columbia Canada. BMC Public Health, 14(1): 150.

Bahria dan Triyanti, 2010. Faktor-Faktor yang Terkait dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Remaja di 4 SMA Jakarta Barat. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 4(2): 63-71.

Buamona, E. 2016. Pengaruh Pemberian Pendidikan Gizi melalui Buku Saku dan Ceramah terhadap Pengetahuan Buah dan Sayur pada Anak Sekolah Dasar. Tesis. Universitas Sebelas Maret.

Candra, A.A., Setiawan, B., dan Damanik, M.R.M. 2013. Pengaruh Pemberian Makanan Jajanan, Pendidikan Gizi, dan Suplementasi Besi terhadap Status Gizi, Pengetahuan Gizi, dan Status Anemia pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Gizi dan Pangan, 8(2): 103-108.

Departemen Gizi dan Kesehatan Masyarakat UI, 2014. Gizi dan Kesehatan Masyarakat. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.

Dwiriani, C.M., Rimbawan, Hardinsyah, Riyadi, H., dan Martianto, D., 2011. Pengaruh Pemberian Zat Multi Gizi Mikro dan Pendidikan Gizi terhadap Pengetahuan Gizi, Pemenuhan Zat Gizi dan Status Besi Remaja Putri. Jurnal Gizi dan Pangan, 6(3): 171-177.

Febrianto, I.D., dan Rismayanthi, C. 2014. Hubungan Tingkat Penghasilan, Tingkat Pendidikan dan Tingkat Pengetahuan Orang Tua tentang Makanan Bergizi dengan Status Gizi. Medikora, 13(1): 1-13.

Gross, S.M., Pollock, E.D., dan Braun, B. 2010. Family Influence: Key to Fruit and Vegetable Consumption among Fourth-and Fifth-Grade Students. J Nutr Educ Behav, 42(4): 235-241.

Hermina, dan Prihatini S. 2016. Gambaran Konsumsi Sayur dan Buah Penduduk Indonesia dalam Konteks Gizi Seimbang: Analisis Lanjut Survei Konsumsi Makanan Individu (SKMI) 2014. Buletin Penelitian Kesehatan, 44(3): 205 – 218.

Kantali, M. 2016. The Influence of Parental Feeding Practices on the Consumption of Fruit and Vegetables in Preschool-Aged Children. Clinical Nutrition ESPEN, 13 (1): e55.

Kementerian Kesehatan RI. 2013. Peraturan Menteri Kesehatan RI Nomor 75 Tahun 2013 Tentang Angka Kecukupan Gizi yang Dianjurkan bagi Bangsa Indonesia. Jakarta.

Kementerian Kesehatan RI. 2014a. Riset Kesehatan Dasar 2013. Jakarta.

Kementerian Kesehatan RI. 2014b. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 Tentang Pedoman Gizi Seimbang. Jakarta.

Nurmasyita, Widjanarko, B., dan Margawati, A. 2015. Pengaruh Intervensi Pendidikan Gizi Terhadap Peningkatan Pengetahuan Gizi, Perubahan Asupan Zat Gizi dan Indeks Massa Tubuh Remaja Kelebihan Berat Badan.Jurnal Gizi Indonesia, 4(1): 38-47.

Nuryanto, Pramono, A., Puruhita, N., dan Muis, S.F. 2014. Pengaruh Pendidikan Gizi Terhadap Pengetahuan dan Sikap Tentang Gizi Anak Sekolah Dasar. Jurnal Gizi Indonesia, 3(1): 32-36.

Ong, J.X., Ullah, S., Miller, J., dan Leslie, E. Relationship Between the Home Environment and Fruit and Vegetable Consumption in Children Aged 6-12 Years: a Systematic Review. Public Health Nutr, 20(3): 464-480.

Pearson, N., Biddle, S.J., dan Gorely, T. 2009. Family Correlates of Fruit and Vegetable Consumption in Children and Adolescents: a Systematic Review. Public Health Nutr, 12(2): 267-283

.

Proverawati, A., dan Wati, E.K. 2014. Ilmu Gizi Untuk Keperawatan dan Gizi Kesehatan. Yogyakarta: Muha Medika.

Sartika, R.A.D. 2012. Penerapan Komunikasi, Informasi, dan Edukasi Gizi terhadap Perilaku Sarapan Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, 7 (2): 76-82.

Supariasa, I.D.N., Bakri, B., dan Fajar, I. 2013. Penilaian Status Gizi. Jakarta: EGC.

Wulansari, N.D. 2009. Konsumsi serta Preferensi Buah dan Sayur pada Remaja SMA dengan Status Sosial Ekonomi yang Berbeda di Bogor. Institut Pertanian Bogor.

Wyse, R., Wolfenden, L., dan Bisquera, A. 2015. Characteristics of the Home Food Environment that Mediate Immediate and Sustained Increases in Child Fruit and Vegetable Consumption: Mediation Analysis from the Healthy Habits Cluster Randomised Controlled Trial. Int J Behav Nutr Phys Act, 12(1):118.

Young, K.D., Snelling, A., Maroto, M., dan Young, K.A. 2013. Consumption of Fruits and Vegetables in Middle School Students Following the Implementation of a School District Wellness Policy. The Journal of Child Nutrition and Management, 37(2): 1-6




DOI: https://doi.org/10.32528/psn.v0i0.1727